Lanolina jako produkt kosmetyczny, farmaceutyczny i środek do prania

Lanolina jako produkt kosmetyczny, farmaceutyczny i środek do prania

Lanolina może być zdefiniowana jako “wosk wełniany”. Mówiąc dokładniej, jest to woskowata substancja osadzająca się na owczej sierści, która zasadniczo pełni funkcję ochronną dla zwierzęcia, chroniąc go przed działaniem zewnętrznych czynników atmosferycznych oraz przed odwodnieniem.
Lanolina jest naturalnie wytwarzana przez gruczoły łojowe owiec, ma właściwości nawilżające, zmiękczające i lecznicze, a także chroni przed podrażnieniami i otarciami.
Uzyskana po strzyżeniu, zebrana i oddzielona lanolina nie zawiera gliceryny i może być bezwodna lub uwodniona, a przy jego zmydlaniu otrzymuje się tzw. “Alkohol wełniany”.
Produkt końcowy otrzymany z tłuszczu z owczej wełny jest w każdym przypadku substancją bardzo tłustą i bardzo łatwo obrabialną.
Ze względu na swoje właściwości nawilżające, zmiękczające i lecznicze lanolina jest stosowana jako naturalny kosmetyk, zwłaszcza do pielęgnacji skóry. W szczególności produkty na bazie lanoliny są wskazane na otarcia, pęknięcia spowodowane zmianami temperatury (pierwsze przeziębienia) i zaczerwienienia skóry (długotrwałe lub nadmierne narażanie się na czynniki atmosferyczne, takie jak słońce, zimno, wiatr).
Lanolina może być również stosowana jako balsam regenerujący do dłoni i stóp. Z lanoliny powstaje cała seria kosmetyków, takich jak maści i kremy nawilżające, wygładzające, zmiękczające, ale także lubrykanty i produkty do pielęgnacji włosów
Wosk wełniany ma żółtawy kolor, jest tłusty, ale miękki jak tłusta substancja, o silnym, intensywnym zapachu (następnie jest zwilżany przez procedury dezodoryzacji).
Lanolina prawie w całości składa się z estrów długołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz, w minimalnym procencie, z alkoholi i kwasów lanolinowych. Potencjał uczulający ze względu na alkohole lanolinowe w kosmetykach na bazie lanoliny musi być koniecznie wyszczególniony na etykiecie.
Lanolina jest ekstrahowana z wełny poprzez pranie w gorącej wodzie przy użyciu specjalnych detergentów, które oddzielają ją od samej wełny, tłuszczów i innych obecnych związków. W procesie mycia lanolina jest kilkakrotnie ekstrahowana, następnie poddawana wirowaniu (oczyszczaniu), a na koniec zatężana przez stopienie w temperaturze 38 stopni Celsjusza.
Ze względu na swoje zmiękczające właściwości lanolinę dodaje się do płynów piorących i płynów do płukania wełnianych tkanin. Stanowi ona niezastąpiony produkt o właściwościach zmiękczających, natłuszczających i wygładzających.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.