Gruszki to owoce znane w naszym kraju od wieków. Na świecie owoc ten jest znany od około trzech tysięcy lat. W Polsce rośnie ich wiele rodzajów. Jedne są mniejsza, a inne duże. Wszystkie są zdrowe i smakują wyśmienicie. Można je jeść na surowo, co zazwyczaj czynimy. Lecz można je także robić w zalewie lub przygotowywać z nich smaczne kompoty i soki. Pokrojone gruszki są także suszone, aby potem wzbogacić ich smakiem kompot, a zwłaszcza ten przygotowywany na wigilię. Jedno czego nie wolno robić z gruszkami, to ich zamrażać.
Coś o gruszy i gruszkach
Grusza należy do rodziny różowatych. Pierwotnie grusze rosły tylko w Europie i w Azji, gdyż drzewo to lubi umiarkowany klimat. Początkowo nie było tylu odmian tego owocu, ile mamy dziś. Nowe gatunki powstały dzięki krzyżowaniu, co dało początek wielu podgatunkom. Rodzajem podstawowym jest Pyrus communis, w którym mieści się nawet do 60 gatunków. Dziś na świecie rośnie kilka tysięcy odmian uprawnych tego owocu. Odmiany te można podzielić na dwie grupy. Na grusze zachodnie, którymi są grusze europejskie i grusze azjatyckie, czyli wschodnie.
Kaloryczność gruszek
Owoce gruszy pod względem kaloryczności są średnio kaloryczne, gdyż w 100 gramach mieści się niecałe 60 kalorii. W gruszkach jest dużo wody i dużo węglowodanów, dzięki czemu tak bardzo je lubimy. Poza tym węglowodany sprawiają, że mamy więcej siły i energii. Natomiast białek w gruszkach jest niewiele, a tłuszczów jeszcze mniej. Niezbyt wysoka kaloryczność sprawia, że gruszki w rozsądnych ilościach mogą spożywać także osoby będące na diecie odchudzającej, gdyż gruszki są bogate w błonnik. Błonnik przyspiesza przemianę materii i tym samym odchudza organizm.
Wartości odżywcze gruszek
Gruszki są częścią zdrowej diety podobnie, jak wszystkie inne owoce. Warto aby spożywały je kobiety w ciąży, bo gruszki zawierają w swoim składzie kwas foliowy. Poza tym owoce te wspomagają trawienie i dla osób mających wzdęcia i zaparcia są wybawieniem. Do innych cennych właściwości gruszek należy to, że obniżają ciśnienie krwi, zapobiegają cukrzycy typu 2, bo mają niski indeks glikemiczny. Nie są też wielkim obciążeniem dla trzustki i wspomagają też gojenie się ran. Gruszki, to również bogate źródło minerałów, a zwłaszcza wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, potasu, miedzi, sodu, jodu, boru. Owoce te, to także źródło kwasów owocowych, olejków eterycznych i pektyny, która jest mieszaniną węglowodanów występującą w ściankach komórkowych niektórych roślin. Gruszka, to bogate źródło witaminy A, C, PP i witamin z grupy B, jak B 1, B 2, B 6.
Ogólnie o gruszkach
Gruszki wbrew obawom wielu ludzi nie są wcale ciężkostrawne. Mogą jeść je nawet małe dzieci i osoby z wrażliwym żołądkiem. A także osoby z dolegliwościami trawiennymi i z zatruciami pokarmowymi. A nawet ludzie ze stanami zapalnymi układu trawiennego, bo owoce te są wyśmienite przy dolegliwościach, którym towarzyszy gorączka.
Lecz spożywając je trzeba zwracać uwagę na ich smak, gdyż niektóre są cierpkie w smaku. I mogą pomóc na jedną dolegliwość, a zaszkodzić innej chorobie. Tak może być w przypadku zapalenia woreczka żółciowego lub w przypadku chorej wątroby.