Czy można schudnąć jedząc kurczaka z ryżem?

Czy można schudnąć jedząc kurczaka z ryżem?

Absolutnie! W rzeczywistości to, ile ważysz, jest funkcją tego, ile kalorii jest warte jedzenie, które jesz. Jeśli jesz więcej kalorii niż spalasz, BĘDZIESZ przybierać na wadze. Gdybyś zjadł 2000 kalorii wartych słodkich pokarmów i spalił 1300 z nich, ważyłbyś więcej niż gdybyś zjadł 1700 kalorii wartych kurczaka z ryżem. Jedyną różnicą jest to, że byłyby poważne korzyści zdrowotne, gdybyś po prostu miał słodkie jedzenie każdego dnia.

Kurczak i ryż dla utraty wagi

Chociaż nadrzędnym celem w diecie odchudzającej jest obniżenie całkowitego spożycia kalorii, badania wykazały, że zwiększenie spożycia białka i błonnika może również pomóc. Dzieje się tak głównie dlatego, że białko i błonnik są bardzo sycącymi składnikami odżywczymi, które pomagają kontrolować apetyt, a tym samym spożycie kalorii.

Nawet w przypadku braku ograniczenia kalorii, te dwa składniki odżywcze mogą pomóc w utracie wagi, zgodnie z badaniem z 2018 roku w Nutrition. Piętnaście otyłych osób, którym doradzono, aby osiągnąć dzienne spożycie błonnika w wysokości 35 gramów i dzienne spożycie białka w wysokości 0,8 grama na kilogram masy ciała, obniżyło spożycie kalorii i straciło na wadze pod koniec 12-tygodniowego badania. Ponadto, uczestnicy badania dobrze ocenili dietę, zgłaszając, że była ona zarówno wysoce akceptowalna, jak i wykonalna.

Korzyści z białka dla utraty wagi

Białko było szeroko badane pod kątem jego roli w promowaniu utraty tłuszczu, a bogactwo badań wykazało, że rzeczywiście odgrywa rolę. Według przeglądu 2015 w The American Journal of Clinical Nutrition, robi to poprzez modulowanie apetytu, spożycie kalorii i metabolizm.

Białko ma bardziej złożoną strukturę chemiczną niż węglowodany; jego rozkład w organizmie trwa dłużej, co sprawia, że jest ono dłużej działającym źródłem energii niż węglowodany, zgodnie z Merck Manual. Pokarmy, które dłużej pozostają w żołądku, zapewniają większą sytość i długotrwałe uczucie pełności, co pomaga kontrolować apetyt i spożywać mniej kalorii.

Trawienie białek również wpływa na metabolizm, ze względu na efekt termiczny jedzenia. Dwadzieścia do 30 procent energii zawartej w białku jest wydatkowane na metabolizm tego składnika odżywczego. To jest znacznie wyższa niż węglowodanów lub tłuszczu, które kosztują 5 do 10 procent i 0 do 3 procent całkowitej energii, odpowiednio.

Białko zwiększa masę mięśniową

Posiadanie większej beztłuszczowej masy mięśniowej zachęca do utraty tłuszczu, ponieważ mięśnie są aktywne metabolicznie. Twoje ciało zużywa kalorie budując i utrzymując mięśnie, co zwiększa tempo metabolizmu. Oznacza to, że będziesz spalać więcej kalorii, nawet jeśli nie ćwiczysz. Masa mięśniowa jest około cztery razy bardziej aktywna metabolicznie niż tłuszcz.

Ze względu na ograniczenie kalorii, podczas diety można stracić masę mięśniową. Jednak spożywanie odpowiedniej ilości białka może pomóc w zapobieganiu temu. A jeśli ćwiczysz, zwłaszcza trening oporowy, jako część swoich wysiłków odchudzających, spożywanie odpowiedniej ilości białka jest jeszcze ważniejsze i korzystniejsze, ponieważ wspomaga wzrost mięśni.

co jeść aby schudnąć

Białko w kurczaku

Kurczak jest jednym z najbogatszych źródeł białka, jakie można zjeść. Nic dziwnego, że jest podstawowym składnikiem diety wielu kulturystów. Cztery uncje grillowanej piersi kurczaka bez skóry mają 25 gramów białka. Przeciętna osoba dorosła potrzebuje 0,8 grama białka na kilogram masy ciała dziennie. Jeśli ważysz 155 funtów, oznacza to, że potrzebujesz około 60 gramów białka. Cztery uncje kurczaka zaspokoją prawie połowę Twojego dziennego zapotrzebowania na białko.

Czy mogę jeść kurczaka z ryżem codziennie?

Samo jedzenie smażonego kurczaka i ryżu z kurczakiem nie jest tak zdrowe, ponieważ ten rodzaj diety zawiera dużo tłuszczu i brakuje w niej innych składników odżywczych, w tym błonnika. Aby dieta była zbilansowana, należy jeść sałatki, zielone warzywa liściaste, różne rodzaje fasoli i owoce. Gdy szukamy zdrowego, bogatego w składniki odżywcze posiłku, który jest potencjalnie dość sycący i może być częścią diety spalającej tłuszcz, kurczak i brązowy ryż pasują do rachunku. Podczas gdy kurczak i brązowy ryż mogą stanowić część zdrowej diety odchudzającej, nie będą one indywidualnie powodować utraty tkanki tłuszczowej.

Kaczka ryż jest znacznie zdrowsze niż kurczaka ryżu, który jest często gotowane z dużą ilością oleju. Możesz zmniejszyć spożycie tłuszczu, usuwając skórę. Kaczka jest również dobrym źródłem żelaza – ma prawie trzykrotnie więcej żelaza niż kurczak.

Ryż smażony z kurczakiem i warzywami

Składniki
2 jajka
1 łyżeczka oleju roślinnego
1 cebula, drobno posiekana
2 marchewki, obrane i drobno posiekane
1 ząbek czosnku, obrany i pokrojony w drobną kostkę
150g mrożonego groszku
250g pełnoziarnistego ryżu do mikrofali
200g ugotowanego kurczaka, grubo posiekanego
1 x 198 g puszka kukurydzy cukrowej o obniżonej zawartości soli
1 łyżeczka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
1 łyżeczka jasnego słodkiego sosu chilli

Metoda
Podgrzać dużą, nieprzywierającą patelnię na małym ogniu i zrobić jajecznicę, często mieszając, aż jajka się ugotują. Przełożyć na talerz i odłożyć na bok.
Ponownie postawić patelnię na ogniu i dodać olej, cebulę i marchew. Gotować przez 5 minut, aż zmiękną. Dodać czosnek i smażyć przez kolejną minutę.
Dodać groszek, ryż, kurczaka i odrobinę wody, a następnie podgrzać.
Wymieszać kukurydzę cukrową, jajka, sos sojowy i słodki sos chili, aby się połączyły i natychmiast podawać.

Jest to świetny sposób na wykorzystanie resztek mięsa i warzyw. Doskonale sprawdza się z krewetkami, gotowaną wieprzowiną i wołowiną.

Powody, aby rozważyć brązowy ryż dla utraty wagi

Czy próbujesz schudnąć? Możesz już być na swojej podróży utraty wagi. Jest to niekończące się doświadczenie uczenia się. Będziesz zdumiony, jak szybko nauczysz się, które pokarmy są lepsze dla Twojego metabolizmu. To głównie pochodzi z prób i błędów. Chociaż, to jest zawsze pomocne, aby mieć przewodnik, który nauczy cię kilka prostych sztuczek i handlu.

Mówiąc o handlu, należy rozważyć przejście na brązowy ryż dla utraty wagi. Istnieje kilka powodów, aby dokonać handlu między brązowym i białym ryżem. Większość z nich jest związana ze zdrowiem. W tym samym czasie, mogą one pomóc Ci zrzucić te dodatkowe kilogramy, które twoje ciało zostało wiszące na.

Ryż jest sycącym i uniwersalnym dodatkiem do każdej diety. Jest to jeden z najbardziej powszechnych pokarmów, które ludzie spożywają na całym świecie. Obecnie istnieje kilka odmian ryżu, z których można wybierać. Najbardziej powszechne są ryż biały i brązowy. Istnieje jednak około 19 unikalnych ziaren ryżu. Omówmy, dlaczego brązowy ryż jest najlepszą opcją dla osób, które próbują schudnąć.

Jak można wykorzystać brązowy ryż do utraty wagi?

Brązowy ryż jest popularny wśród miłośników fitnessu nie bez powodu. Jest to łatwy, wszechstronny i zdrowy wypełniacz, który można dodać do każdego posiłku. Dodatkowo, jest on bardziej bogaty w składniki odżywcze. Oznacza to, że jest niezwykle sycący, ale ma mniej kalorii.  Na przykład, spożycie 200 kalorii brązowego ryżu prawie by Cię wypełniło. Jednak spożycie 200 kalorii chipsów ziemniaczanych sprawi, że będziesz miał ochotę na więcej. Tak więc, mądrzejszym wyborem będzie brązowy ryż, prawda?

Dodatkowo, brązowy ryż jest mniej kaloryczny niż biały. Jedna filiżanka w pełni ugotowanego brązowego ryżu zawiera około 220 kalorii. Z drugiej strony, jedna filiżanka przygotowanego białego ryżu ma około 245 kalorii. Nie wydaje się to dużo, ale kiedy zsumujesz swoje dzienne zapotrzebowanie na kalorie, to robi różnicę.

co jeść aby schudnąć

Jakie są korzyści z brązowego ryżu?

Brązowy ryż jest pełen niezbędnego błonnika, którego organizm potrzebuje, aby funkcjonować na optymalnym poziomie. Większość ludzi rozumie, że błonnik jest ważny dla utrzymania regularnych wypróżnień. Jednak może on również pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, utracie wagi i zapobieganiu chorobom. Dieta bogata w błonnik może obniżyć ryzyko zachorowania na choroby serca lub cukrzycę. Codziennie należy spożywać od 20 do 40 gramów błonnika. W przypadku kobiet poniżej 50. roku życia należy spożywać od 21 do 28 gramów błonnika dziennie. Mężczyźni poniżej 50 roku życia potrzebują więcej błonnika. Potrzebują oni od 30 do 38 gramów błonnika dziennie. Jeśli masz ponad 50 lat, musisz nieco zwiększyć ilość błonnika. Przeciętna osoba spożywa w ciągu dnia tylko 16 gramów błonnika, który jest jej potrzebny. Weź to więc pod uwagę. Jedna filiżanka brązowego ryżu zawiera prawie cztery gramy błonnika. Jedzenie brązowego ryżu każdego dnia to świetny sposób, aby przybliżyć się do swojego celu.

Czy kurczak jest dla mnie dobry?

Prawdopodobnie zdajesz sobie sprawę, że kurczak stanowi ogromną część wielu diet o niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości białka, i jest często spotykany w planach dietetycznych elitarnych sportowców i profesjonalistów fitness. Jeśli kiedykolwiek zadawałeś sobie pytanie, czy kurczak jest dla ciebie dobry, mamy nadzieję, że możemy udzielić ci odpowiedzi.

W najprostszych słowach, kurczak jest doskonałym źródłem białka, które jest niezbędne do regeneracji ciała. Białko jest kluczem do zdrowej diety, ponieważ organizm wykorzystuje je do tworzenia nowych komórek oraz do naprawy i utrzymania istniejących komórek. Warto również zauważyć, że kurczak jest klasyfikowany jako białko wysokiej jakości, w takim stopniu, że jest to białko, które zawiera osiem niezbędnych aminokwasów. Chociaż kurczak jest klasyfikowany jako niskotłuszczowy, tłuszcz zawarty w kurczaku jest tłuszczem nienasyconym, który według badań chroni przed chorobami serca – jest to dobry tłuszcz.

Białko spowalnia opróżnianie żołądka z pokarmu i pomaga utrzymać bardziej stabilny poziom cukru we krwi, dzięki czemu nie odczuwasz głodu po jedzeniu. Oznacza to, że z praktycznego i ekonomicznego punktu widzenia, kurczak jest naprawdę sycący, a jego trawienie trwa dłużej niż przeciętnie, co oznacza, że rzadziej sięgasz po niezdrowe przekąski, ponieważ po zjedzeniu utrzymuje Cię przy życiu przez wiele godzin.

Kurczak jest również dobrym źródłem witaminy B3, która jest potrzebna organizmowi do efektywnego funkcjonowania układu nerwowego i trawiennego, a także witaminy B6, która jest niezbędna do metabolizowania aminokwasów i tworzenia czerwonych krwinek. Jedzenie drobiu jest również użytecznym sposobem na uzyskanie selenu, który jest minerałem, który według naukowców może chronić przed rakiem. Jest to minerał trudny do znalezienia w Wielkiej Brytanii, więc wiele osób nie dostaje go wystarczająco dużo, co jest coraz większym problemem dla niektórych badań dietetyków.

Bez skóry filety z piersi kurczaka jest najbardziej popularną formą kurczaka sprzedawane, prawie na pewno dlatego, że jest to część ptaka z najniższą zawartością tłuszczu, a zatem jest prawdopodobnie najzdrowsza część.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.